Pasterstwo w Pieninach sięga korzeniami do XV wieku, kiedy to Wołosi osiedlili się w tym regionie i upowszechnili swoje tradycje. Owce stały się nieodłącznym elementem życia górali pienińskich, a ich hodowla integralną częścią lokalnego dziedzictwa. Redyk w Szczawnicy odbędzie się już niebawem.
Data publikacji: 2024-09-18
Fot. Agnieszka Wyderkiewicz / Shutterstock.com
Kulturę związaną z pasterstwem pielęgnowano przez lata, dlatego do dziś przetrwała i nadal stanowi kluczowy aspekt lokalnego szyku. Tradycyjny wypas odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu walorów krajobrazowych gór.
Do I wojny światowej wspólny wypas owiec organizowała cała społeczność lokalna. Natomiast funkcja bacy była zarezerwowana jedynie dla doświadczonego pasterza, którego pierwszym zadaniem po dotarciu na wypas było rozpalenie ogniska; miało ono palić się przez cały czas wypasu.
Kiedy odbędzie się redyk w Szczawnicy?
W Szczawnicy redyk odbędzie się 11–12 października 2024 i jako ceremonia powrotu owiec z hal będzie to najważniejsze wydarzenie sezonu pasterskiego. Organizatorzy z pomocą służb wstrzymają ruch na kilka godzin tylko po to, by umożliwić przejście tysiącom zwierząt.
Fot. Mazur Travel / Shutterstock.com
Jako spektakularne święto redyk w Szczawnicy przyciągnie zarówno turystów, jak i miłośników folkloru. Ulice zapełnią się owcami prowadzonymi przez baców i juhasów, a także dorożkami, konną eskortą (banderią) oraz góralami pienińskimi w tradycyjnych strojach. W trakcie wydarzenia da się usłyszeć dźwięki góralskiej muzyki, beczenie owiec, tupot kopytek i dzwonienie dzwonków. Imprezy plenerowe z występami regionalnych zespołów i gwiazd polskiej estrady dodatkowo wzbogacą program.
Magia pasterskiego rzemiosła!
Jesienny redyk szczawnicki to jedno z bardziej widowiskowych i tradycyjnych świąt w polskich górach. To doskonała okazja, aby zanurzyć się w lokalnej kulturze i tradycji pasterskiej. Szczegółowy program wydarzenia zostanie udostępniony na profilu szczawnickiego centrum kultury, sportu i promocji.
Nie przegap tej wyjątkowej okazji, by poczuć magię pasterskiego rzemiosła i odkryć tajemnice góralskich tradycji!
Od kilku lat tworzę treści dla mediów online i tradycyjnych. Przygodę z dziennikarstwem rozpocząłem od pracy w lokalnym, miejskim portalu internetowym. Dziś piszę m.in. dla Bezprawnika.pl, Biotechnologii.pl i News4Media. Wolny czas spędzam na przeglądaniu YouTubea w poszukiwaniu ciekawostek zarówno o świecie dawnym, jak i współczesnym. Chętnie sięgam również po dobrą książkę – tak kryminał, jak i literaturę faktu.